ارتش رژیم صهیونیستی از روز جمعه بار دیگر تهاجم زمینی خود را به غزه از سرگرفت تا پس از سه ماه آتشبس نیم بند مجدداً سایه جنگ به این باریکه تحت محاصره برگردد.
ارتش صهیونیستی عملیات خود را از شمال نوار غزه آغاز کرده اند و دولت از برنامهریزیها برای پیشرفت عملیات به سمت جنوب خبر میدهد. ارتش در بیانهای خروج اهالی محله شجاعیه در شمال شرق شهر غزه را خواستار شده و در حال توسعه منطقه تحت کنترل خود به عنوان منطقه امنیتی است.
اسرائیل عملیات خود را در غزه با یک سری حملات هوایی شدید در 18 مارس از سر گرفت و نیروهای خود را پس از یک توافق دو ماهه آتش بس که با آزادی 38 گروگان در ازای آزادی صدها اسیر و زندانی فلسطینی همراه بود، به عقب فرستاد.
نیروهای اشغالگر همچنین در اطراف ویرانههای شهر رفح در منتهی الیه جنوبی غزه نیز مستقر هستند. دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد می گوید که اکنون 65 درصد این بخش در مناطق «محافظت شده»، یا در مناطقی با دستور تخلیه یا هر دو قرار دارد.
به گفته یک منبع نظامی اسرائیلی برای روزنامه معاریو، چندین تیپ در رفح با نیروهای گیواتی در شبوره و تیپ 14 در تل سلطان فعالیت میکنند. در حال حاضر سه لشکر در غزه فعال هستند: لشکر 143 و لشکر 252 در شمال و مرکز نوار غزه. این نیروها در بیت حنون و بیت لاهیه و گردان شانزدهم در محور نتزاریم در حال عملیات هستند.
وال استریت ژورنال به نقل از منابع آگاه گزارش داد که عیال ضمیر، رئیس ستاد ارتش رژیم صهیونیستی می خواهد قبل از اتخاذ هرگونه تصمیمی در مورد راه حل سیاسی، حماس را با یک حمله زمینی گسترده به طور قاطع نابود کند. او آماده است تا نیروهای کافی برای اشغال نوار را به طور نامحدود مستقر کند.
وزرای صهیونی گفتهاند که عملیات تا بازگشت 59 گروگان از نوار غزه ادامه خواهد داشت. با این حال حماس میگوید آنها را آزاد نمی کند مگر بر اساس توافقی که به جنگ پایان دهد.
در این میان تلاشها برای از سرگیری مذاکرات با میانجیگری مصر و قطر با شکست مواجه شده است. یک مقام فلسطینی آگاه به رویترز گفت: "در حال حاضر هیچ تماسی وجود ندارد."
روز جمعه، ابوعبیده سخنگوی گردانهای القسام شاخه نظامی حماس گفت که نیمی از گروگانها در مناطقی نگهداری میشوند که به ساکنان آن هشدار تخلیه داده شده است و از این رو عملیات جدید ارتش اشغالگر جان اسرا در خطر انداخته است.
اهداف نتانیاهو و چراغ سبز ترامپ
یسرائیل کاتز وزیر دفاع رژیم صهیونیستی اعلام کرده که هدف از شروع عملیات زمینی، افزایش فشار بر حماس برای وادار کردن آن به کنار گذاشتن شرایط خود در مذاکرات است.
طبق گفته آموس هارل در هاآرتص سخنان مقامات صهیونی حاکی از آن است که عملیات با آمریکاییها هماهنگ شده است.
وی می افزاید: "تصادفی نیست که استیو ویتکاف، فرستاده رئیس جمهور آمریکا، در روزهای اخیر از صحنه رسانهها ناپدید شده است. به نظر میرسد واشنگتن دست اسرائیل را برای اقدام نظامی باز گذاشته است، به این امید که بتواند قدرت چانهزنی خود را در مذاکرات بهبود بخشد".
با این حال، شواهد و زمانبندی حمله نشاندهنده اهداف دیگری است که موجب شده تا افکار عمومی در سرزمینهای اشغالی ادعای مقامات درباره تلاش برای آزادی اسرا را دروغ و صحنهسازی بدانند بویژه اینکه حمله در برهه برگزاری جلسات دادگاه رسیدگی به اتهامات فساد نتانیاهو و افزایش تهدیدات وزرای تندرو مبنی بر انحلال کابینه در صورت اجرای طرح آتشبس و عقبنشینی از غزه صورت گرفت.
ساکنان غزه می گویند که هدف اشغالگران اخراج دائمی ساکنان از مناطق وسیع از جمله برخی از آخرین زمین های کشاورزی و زیرساخت های آبی غزه است.
مقامات حماس نیز این عملیات را در راستای برنامه های دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا دانسته اند که در ماه فوریه از تمایل خود برای کوچاندن ساکنان غزه به کشورهای همسایه و تبدیل نوار به یک استراحتگاه ساحلی تحت کنترل آمریکا خبر داده بود.
موضعگیریهای اخیر نتانیاهو که در روزهای گذشته از اهداف خود برای عملیات جدید صحبت کرده است به طور خلاصه شامل آزادسازی اسرا، واداشتن مقاومت به زمین گذاشتن سلاحها، تبعید رهبران آن به خارج از کشور و آوارهکردن بقیه جمعیت نوار در اجرای طرح دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا بوده است .
وی در جلسه کابینه اعلام کرده بود که ارتش برنامههای خود را در نوار غزه تغییر داده و در پایان حمله، حماس سلاحهای خود را زمین میگذارد، مقامات ارشد این کشور اجازه سفر به خارج از کشور را خواهند داشت و ما میتوانیم طرح ترامپ برای مهاجرت داوطلبانه را اجرا کنیم.
در تأیید این موضوع یک مقام ارشد صهیونیستی در جریان سفر وی به مجارستان در گفتگو با رسانهها گفت: «اسرائیل در حال مذاکره با بیش از یک کشور برای جذب فلسطینیها از نوار غزه است و طرح اسرائیل برای انتقال ساکنان نوار غزه بسیار جدی است«
وی با این ادعا که چندین کشور در ازای گرفتن غرامت تمایل خود را برای پذیرش فلسطینی ها ابراز کردهاند، افزود: "آنچه ما می خواهیم ببینیم این است که زندانیان را نجات دهیم، حماس را از بین ببریم و سپس از فرصت برای یک روند مهاجرت داوطلبانه بزرگ استفاده کنیم. ما در مورد بیش از یک میلیون نفر صحبت می کنیم. نوار غزه به آوار تبدیل شده است و ما روی این طرح کار می کنیم."
اکنون با این مواضع روشن است که اهداف اصلی دور جدید عملیات زمینی، با اجرای طرح جدید ژنرالها با محوریت رفح و بیت لاهیا مرتبط است.
به گزارش آوی اشکنازی در معاریو، ارتش اسرائیل با هدف افزایش فشار بر حماس قصد دارد نوار غزه را به 4 قسمت تقسیم کند. نیروهای لشکر 36 که عملیات خود را در جنوب نوار غزه آغاز کرده اند، برای ایجاد منطقه محور موراگ (Morag) که خان یونس و رفح را از هم جدا می کند، کار می کنند. محور Morag موازی با محور فیلادلفیا در شمال و در جنوب موازی با محور نتزاریم در مرکز نوار غزه خواهد بود.
همچنین به گزارش الجزیره به نقل از سرهنگ ذخیره حزی نهاما طرحی برای اشغال رفح وجود دارد که قرار است به دو گزینه منتهی شود:
در همین راستا، وسام عفیفه نویسنده در گفتگو با الجزیره معتقد است که اسرائیل در تلاش است تا غزه را به تدریج و با حمایت موقت آمریکا اشغال کند که شامل اشغال رفح، شمال نوار غزه، بیت لاهیا و بیت حانون و گسترش منطقه حائل در امتداد نیمه شرقی نوار غزه به سمت مرکز است.
وی گفت: تقسیم نوار غزه از طریق محورهای عرضی مانند محور موراگ، نتزاریم، کسفیم و مفلاسیم و مناطق وسیعی که در دو طرف این محورها در حاشیه خط آتش نیروهای زمینی به آنها اضافه شده است، ثابت می کند که اشغالگران در تلاش هستند تا نیمی از اهالی را که در حال حرکت به سمت غرب نوار غزه هستند کوچ دهند.
با این حال، تامیر هیمن، رئیس سابق اطلاعات نظامی ارتش در مقالهای که کانال 12 تلویزیون رژیم منتشر کرده، نسبت به تبعات این سناریو هشدار داده و گفته است که حفظ ارتش در کل خاک غزه مستلزم حضور نظامی گسترده است و این به قیمت کاهش حضور نیروها در کرانه باختری و مرزهای شمالی (با لبنان) تمام می شود که منجر به کاهش احساس امنیت و همچنین افزایش حملات خواهد شد.
همچنین حجم گسترده بکارگیری نیروهای ذخیره مورد نیاز برای این مأموریت آمادگی آنها را به خطر می اندازد، به اقتصاد آسیب می رساند و بر تجارت خارجی رژیم نیز تأثیر منفی میگذارد.
سناریوی هرج و مرج داخلی
علاوه بر شروع عملیات زمینی گسترده، کابینه صهیونیستی برای هموار کردن مسیر اجرای خواب جدیدی که با هماهنگی آمریکا برای اهالی غزه دیده است سناریوی ایجاد هرج و مرج و آشوب داخلی را نیز مجدداً در دستور کار قرار داده است.
بر همین اساس ارتش اسرائیل در روزهای گذشته به هدف قرار دادن شخصیتهای دولتی در نوار غزه، امدادگران و سازمانهای امدادی و افسران پلیس روی آورده و با استفاده از عناصر وابسته و خودفروخته داخلی در غزه و با حمایت رسانههای منطقهای به دنبال نمایش شروع مخالفتهای مردمی با حماس و در نتیجه ایجاد شکاف داخلی است.
این رویکرد گامی در جهت اجرای «طرح روز آینده» تلقی می شود که صهیونیستها برای تعیین یک دولت محلی وابسته و گوش به فرمان دنبال میکنند.
ابوعواد کارشناس فلسطینی در گفتگو با الجزیره یادآور شد که رژیم صهیونیستی ممکن است طرحی مشابه آنچه در کرانه باختری در دهه 1970 رخ داد را دنبال کند که از طریق حمایت از باندهای جنایتکار صهیونی و ساکنان محلی مرتبط با نهادهای امنیتی رژیم به ایجاد هرج و مرج، کشتار، و بی ثبات کردن کل منطقه استفاده کرد تا بهانهای برای اعمال کنترل امنیتی به دست آورد.
اما علیرغم تمامی این توطئهچینیها و فشارهای نظامی و محاصره اقتصادی که در دو سال گذشته ناجوانمردانه علیه مردم مظلوم و بیدفاع غزه اعمال شده و به قتل عام غیرنظامیان بویژه زنان و کودکان انجامیده، مقاومت ملت فلسطین همواره رویاپردازیهای اشغالگران را نقش بر آب کرده و مطمئناً حمایتهای ترامپ از نتانیاهو نیز نخواهد توانست او را از شکست حتمی در برابر حماس نجات دهد و همانگونه که ترامپ مجبور شد از طرح خود عقبنشینی کند، نتانیاهو نیز راهی جز پذیرش مذاکره برای آزادی اسرا و خلاصی از فشارهای داخلی نخواهد داشت.
ارسال نظرات